Napelem pályázat

Oldalunkon igyekszünk naprakész információkkal szolgálni az állami (Széchenyi-terv) és EU-s forrásokból elérhető napelem pályázatok, azaz a napelemes rendszerek kivitelezéséhez igényelhető támogatások kapcsán.

Amit a napelem pályázat beadása előtt érdemes tudni

A napelem pályázat útján elnyert támogatások vissza nem térítendőek, azt azonban fontos tudni, hogy bizonyos esetekben utófinanszírozásúak. Ez azt jelenti, hogy a nyertes napelem pályázat keretében kapott támogatást csak a kivitelezést követően bocsátják a pályázó rendelkezésére. Vagyis a beruházás díját ki kell fizetni, ám ezt utólag az állam vagy az Európai Unió bizonyos fokig megtéríti. A napelem pályázat támogatási intenzitása mutatja meg, hogy milyen arányban vállalja át a pályázat kiírója a költségeket. Egy 40%-os támogatottságú pályázat esetében értelemszerűen a teljes összeg 40%-át térítik meg, ám a legtöbb kiírás tartalmaz egy felső összeghatárt is, amelynél nem lehet nagyobb a támogatás.

A napelem pályázat benyújtása

Minden napelem pályázat pontosan meghatározza a pályázók körét. Amennyiben a pályázó nem felel meg a feltételeknek, például magánszemélyként szeretne vállalkozások számára kiírt pályázatot beadni, azonnal elutasítják. A legtöbb napelem pályázat viszonylag egyszerű, megírásukhoz nem feltétlenül szükséges pályázatíró cég bevonása. A Greenetik Kft. segítséget nyújt a pályázat megírásában és benyújtásában. A pályázatok elbírálási módja az egyes kiírások esetében eltérő lehet. Fontos tudni, hogy a napelem pályázat kiírója a kivitelezést követően ellenőrizheti, hogy a rendszer megfelel-e a benyújtott pályázatban foglaltaknak.

Napelem pályázat megoldás

Az eddigi gyakorlatban háromféle napelem pályázat, illetve támogatás volt elérhető:

Egyelőre sajnos felfüggesztették a napelemekkel kapcsolatos lakossági pályázatokat. Amint lesznek ismét elérhető pályázatok napelem témában, közzé fogjuk tenni azokat oldalunkon. Érdemes rendszeresen felkeresnie oldalunkat, ha szeretne értesülni a vissza nem térítendő támogatást nyújtó napelem pályázat kiírásáról.

Napelem pályázat vállalkozásoknak és önkormányzatoknak

A nagyobb fogyasztók számára különösen előnyös lehet egy napelem pályázat, hiszen ezek támogatási intenzitása általában lényegesen magasabb, mint a magánszemélyek számára kiírt pályázatoké. A beruházás akár 100%-ban támogatott is lehet, ami azt jelenti, hogy a napelem pályázat fedezheti a rendszer kiépítésnek teljes költségét. Legutóbb 2014 szeptemberében írtak ki ilyen pályázatot, amely a legfeljebb 50 kW teljesítményű rendszerek telepítését támogatta. Egy ilyen napelemes rendszer már fedezi egy kisebb kereskedelmi egység vagy egy intézmény teljes áramszükségletét.

A napelem pályázat alternatívája – lakástakarékpénztár

Van más út is a napelem pályázat mellett, amely jelentős könnyebbséget jelenthet, ha energetikai korszerűsítést szeretne végrehajtani. A lakástakarékpénztár segítségével kiválthatja a pályázatot, hiszen a pénztárban lévő összeget nemcsak új ingatlan vásárlására használhatja fel, hanem lakásfelújításra, így napelem rendszer kiépítésére is. A takarékpénztárban elhelyezett összegre évente akár 30%-os állami támogatást is kaphat, ami megegyezik a korábbiakban magánszemélyek számára kiírt napelem pályázat támogatási intenzitásával. Nem árt tehát megfontolni a lakástakarékot, hiszen még ha hitellel is kell megpótolni, a törlesztés megoldható a korábban villanyszámlára költött összegből.

Referenciák

Rólunk

A Greenetik Retail Kft.-t a megújuló energiaforrások (napenergia, szélenergia, biomassza) iránti egyre növekvő igények hívták életre.

Legyünk kapcsolatban!

 

Megközelítés