Napelem rendszerek

A környezetbarát megújuló energiaforrások mind fontosabb szerepet kapnak életünkben, s egyre többen választják otthonuk vagy vállalkozásuk energiaellátásnak biztosításához vagy kiegészítéséhez a napelem rendszerek által nyújtott lehetőségeket.

Pár szó a napelem technológiáról

A napelem a napsugarak energiáját hasznosítja, pontosabban fogalmazva, átalakítja a fénysugárzást elektromos energiává. Minden napelemes rendszer két alapvető komponense a napelem és az inverter, ezek határozzák meg ugyanis az egész rendszer működési hatásfokát, teljesítményét. Az inverter végzi a napelem által előállított egyenáram váltóárammá alakítását, amit aztán fel lehet használni a különböző elektromos berendezések működtetéséhez.

A napelem segítségével megtermelt energia nemcsak környezetbarát, hanem olcsó is. A rendszereket 30-40 évre tervezték, a beruházás megtérülési ideje 8-9 év, ha pályázati forrásokat is igénybe tud venni, ez az idő akár felére is rövidülhet. Így már 4 év után ingyen juthat áramhoz egy kiapadhatatlan forrásból, amely nem szennyezi a környezetet sem. A napelem ráadásul nem igényel karbantartást. Időnként érdemes ugyan megtakarítani a modulokat, hogy a lehető legnagyobb hatásfokkal működhessenek, de ezen felül a rendszer ráfordítások nélkül működik, és energiát termel Önnek.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a napelem használata, aminek köszönhetően az elmúlt években elkezdődhetett a tömegtermelés. Ez érezhető a rendszerek árán is, ma már jóval olcsóbban telepíthető napelem, mint tíz vagy tizenöt évvel korábban. Érdemes azonban figyelni a színvonalra, a tartósságra és a hatékonyságra. Talán spórolhat némi pénzt az olcsóbb napelem vásárlásával, de ez eltörpül a jól kivitelezett, kiváló minőségű rendszer által évente megtakarított százezres összeg mellett. Vagyis ha hosszabb távon gondolkodunk, mindenképp minőségi, megbízható forrásból származó és ellenőrzött, minősített termékeket érdemes alkalmazni, amik magasabb hozamot képesek biztosítani.

Napelem rendszer Erdősmecskén Soproni napelemes rendszer

A napelemek tájolásáról

Mivel keleten kel, nyugaton pedig nyugszik a Nap, az ideális a déli tájolás lenne, de persze ez nem mindig kivitelezhető az épület fekvése vagy egyéb okok miatt. Ilyenkor string invertereket alkalmazunk a napelem rendszerben, amikkel áthidalható a probléma.

Greenetik napelem rendszerek tervezése, kivitelezése

A megfelelő helyszín kiválasztásán túl számos tényezőt szem előtt kell tartani a napelem rendszer tervezése során. A legfontosabb mindenképpen az ingatlan éves áramfogyasztása, ami alapján meghatározható a rendszer elvárt teljesítménye. Egy átlagos családi ház fogyasztása 3500 kWh körül alakul, ami egy hozzávetőleg 3 kW-os napelem rendszer segítségével teljes mértékben fedezhető. De ezt természetesen befolyásolhatja az ingatlan elhelyezkedése és a napelemek tájolása is. A szükséges teljesítmény szerint kell kiválasztani az invertert. Az ideális hatásfok elérése érdekében nem szabad sem túl nagy, sem túl kicsi teljesítményű invertert beépíteni. A rendszer mechanikai tulajdonságai hasonlóan fontosak: a tartóelemeknek évtizedeken keresztül bírnia kell a napelem által jelentett terhelést.

Weboldalunkon minden, a napelem rendszerekkel kapcsolatos információk megtalál, illetve elérhetőségeinken bármilyen kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére.

Általános tudnivalók a napelem rendszerről

A jövőben a Nap az egyik legmeghatározóbb energiaforrássá léphet elő. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy minél többen megismerkedjenek a napelem rendszerek működésének alapjaival és azokkal az általános információkkal, amelyek birtokában megérthetik a napelem segítéségével termelt energia előnyeit. Összegyűjtöttük azokat az alapvető tudnivalókat, amelyekkel érdemes tisztában lenni a napelem rendszerekkel kapcsolatban. Ha szeretne átfogó képet kapni a napelem működéséről és az elektromos hálózattal való viszonyáról, olvassa el rövid tájékoztatónkat!
Tovább az általános információkra

Napelem és inverter – a rendszer legfontosabb részei

A rendszer alapját a napelem adja, amely képes a napsugárzás energiájának villamos energiává alakítására. A napelem felületére érkező fény elektronokat szabadít fel, amelyek rendezett mozgásával elektromos áram jön létre. Ez azonban egyenáram, amelyet a háztartásokban található eszközök nem képesek hasznosítani. Ezért van szükség az inverterre, amely a napelem által megtermelt egyenáramot alakítja a lakásban is felhasználható váltóárammá. Szintén az inverter felel azért, hogy az áram kompatibilis legyen a szolgáltató elektromos hálózatával, ezáltal pedig visszatölthető legyen abba. Cégünk napelem gyártó partnere a PVT-Austria, amelynek megbízható termékeit számtalan helyen telepítették már szerte Európában.
Tudjon meg többet a napelemekről és az inverterekről!

Különleges napelem megoldások

A technológia elterjedésével megjelent az igény a formatervezett napelem iránt is. Ezek a modulok kiválóan alkalmazhatóak az építészetben, és amellett, hogy praktikusak, kifejezetten mutatósak is. Ennek köszönhetően olyan – a 21. század energetikai követelményeinek megfelelő – épületek születhetnek, amelyek design terén sem maradnak el a kor kívánalmaitól. Többé nem kell választania a környezettudatosság és az elsőrangú megjelenés között. A speciális napelem rendszerek megjelenhetnek ipari célú épületeken, kereskedelmi központokban vagy sportlétesítményekben.
Tekintse meg a speciális napelem rendszerek felhasználási lehetőségeit!

Támogatások napelem rendszer telepítésére

Az Európai Unió és az állam is felismerte a napelem létjogosultságát, és pályázati úton támogatja a fotovoltaikus rendszerek kiépítését, illetve működtetését. Magyarországon 2008 óta jogszabály kötelezi az áramszolgáltatókat a megújuló energiaforrások felhasználásával termelt áram visszavételére. Ezzel párhuzamosan számos pályázatot írtak ki magánszemélyek, cégek és önkormányzatok számára napelem rendszer telepítésére. A Greenetik Kft. folyamatosan figyeli az új lehetőségeket, amelyek segítségével partnereink csökkenthetik a napelemre szánt kiadásaikat. Teljes körű szolgáltatásunk részeként segítséget nyújtunk a pályázat megírásában is.
Kattintson az aktív pályázati lehetőségekért!

PVT speciális megoldás Környezetbarát napelem rendszerek

Referenciák

Rólunk

A Greenetik Retail Kft.-t a megújuló energiaforrások (napenergia, szélenergia, biomassza) iránti egyre növekvő igények hívták életre.

Legyünk kapcsolatban!

 

Megközelítés